Akcesoria baristy

Każdy barista, który cechuje się pasją kawy, jej przygotowaniem posiada najlepsze narzędzia do codziennej pracy. Umiejętność dobrego parzenia ziaren to długie lata doświadczenia, które osiąga się ciężką pracą np. podczas cuppingów. Tematyka kawy jest tak rozległa, że tylko najwięksi pasjonaci osiągną najwyższy poziom doświadczenia i wiedzy. 

Praca baristy może być porównywana do pracy rzemieślnika, który musi posiadać odpowiednie narzędzia z którymi potrafi współpracować i zna je na wylot. Ekspres, młynek i ziarna to tylko podstawowe elementy zaplecza kawowego. Pozostałe elementy są często pomijane, gdyż zostają uznane mniej użytecznymi. Wbrew pozorom pełnią bardzo ważną rolę, aby końcowy produkt, czyli kawa, był najwyższej jakości. W tym artykule postaram się przybliżyć najważniejsze narzędzia i pokrótce opisać każde z nich.

  • Tamper – Jest to ubijacz do zmielonego ziarna kawy w portafiltrze(potocznie kolbie). Dzięki niemu z odpowiednio ubitej kawy powstaje intensywne espresso. Pomimo prostoty budowy, to w odpowiedniej technice nacisku tkwi sekret. Odpowiedni amper jest dopasowany rozmiarem do średnicy sitka kolby.
  • Dzbanek do mleka – Specjalnie wyprofilowany dzbanek do kawy pozwala na komfortowy proces spieniania mleka oraz stworzenie wspaniałych, artystycznych wzorów(technika latte art)
  • Termometr – Temperatura parzonej kawy czy spienianego mleka jest bardzo ważna, ponieważ wpływa na ostateczny smak oraz formę kawy. Zachowanie odpowiednich temperatur jest tak samo ważne jak posiadanie dobrej jakości kawy czy ekspresu(bądź innych, w przypadku innych metod parzenia)
  • Waga – potrzebna podczas odmierzania odpowiedniej ilości kawy i wody. Aby napar wyszedł odpowiednio intensywny musi być zaparzany odpowiednią ilością wody i kawy

Powyższe elementy to nie są wszystkie narzędzia z jakich korzystają bariści w pracy, jednak jest to dobra kontynuacja jeśli posiadamy już pierwsze doświadczenia i kilka metod zaparzania.

Opublikowane w Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *