Cold brew – kawa na zimno

Każdego lata wszyscy zmagamy się z upałami marząc o ochłodzeniu w jakiejkolwiek postaci. Trzymając się kawowej tematyki, na upalne chwile polecać zawsze będę cold brew, zimną kawę – orzeźwienie na każdy upalny dzień. Zimna kawa nie byłaby niczym niezwykłym, gdyby nie fakt, że cold brew parzymy na zimno – cały proces wykonywany jest na zimnej wodzie, a sam proces przebiega w lodówce. Wiele osób może być zszokowanych, gdy widzi tę metodę parzenia, ale zaufajcie mi, warto.

Zapewne każdy z was pił kiedyś zimną kawę, być może o niej zapomnieliście, a może po prostu odstawiliście do wystygnięcia. Tradycyjnie kawa na zimno przygotowywana jest jak zwykła kawa, a następnie schładzana poprzez np. dodanie lodu. Cold brew to jednak inne podejście do kawy, w tej metodzie zmielona kawa przetrzymywana jest w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin, a następnie poddawana filtrowaniu. Kawa po takim zabiegu ma inny profil smakowy, niż zaparzana pozostałymi metodami, zazwyczaj pozbawiona jest kwasowości, a poza tym staje się bardziej orzeźwiająca. Wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga zastosowania specjalnych naczyń, w ostateczności wystarczy nawet pusty słoik.

Jak wykonać cold brew w zaciszu domowym?

Do przygotowania cold brew potrzebne będą trzy rzeczy:

  • Kawa
  • Dzbanek z filtrem
  • Woda

Kawa jest oczywiście głównym składnikiem, warto zastosować ziarna jakości speciality przeznaczone do metod przelewowych. Kawę należy zmielić grubo w proporcjach około 5,5g kawy na każde 100ml wody. 

Kawę wsypujemy do filtra w dzbanku, w którym będziemy przygotowywać kawę. Opcjonalnie można wykorzystać inne naczynie bez filtra np. słoik, jednak przed podaniem potrzebne będzie przefiltrowanie napoju przez filtr np. filtr do chemexu.

Kolejnym krokiem jest zalanie naczynia zimną, najlepiej przefiltrowaną wodą. Tak przygotowane naczynie zamykamy, wstawiamy do lodówki i czekamy od 8 do 30 godzin. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepsze cold brew powstaje po około 24 godzinach, jednak 12 godzin także będzie odpowiednim czasem przygotowania.

Nie tylko kawa, ale także… Herbata!

W podobny sposób przygotować można herbatę na zimno, która może być całkiem niezłą alternatywą dla kawy w przypadku, gdy przyjmujemy gości, którzy niekoniecznie przepadają za kawą.

Podsumowując

Cold brew jest wyjątkowym napojem, gdyż parzony na zimno powstaje bardzo orzeźwiający i lekki, a sam fakt chłodnego napoju powoduje, że jest to mój ulubiony sposób przygotowania kawy w upalne dni, szczególnie, że nie wymaga zbyt wielkiej uwagi, a sam proces może wykonywać się sam w nocy, gdy wszyscy śpią. A wy? Lubicie cold brew? Pochwalcie się w komentarzach waszymi doświadczeniami z tą metodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *