Doppio – podwójne espresso w jednej porcji kawy

Doppio

Espresso doppio to jeden z wielu wariantów podstawowego espresso z tą różnicą, że zaparzane jest dwa razy do jednej filiżanki.

Espresso, o którym więcej możesz przeczytać tutaj, jest bazą dla wielu kawowych napojów, w doppio stanowi tak naprawdę całość, gdyż stosujemy dwa razy więcej wody oraz kawy.

Jak zaparzyć espresso doppio?

Kawa doppio nie wymaga dodatkowych działań, które stosujemy podczas parzenia zwykłego espresso. Większość ekspresów ciśnieniowych zawiera w menu opcję zaparzenia podwójnego espresso lub po prostu doppio. Pamiętaj, że doppio wymaga większej filiżanki i tak naprawdę to wszystko o czym musisz pamiętać parząc tę kawę.

Podsumowując

A wy, pijacie doppio? Lubicie podwójne espresso? Napiszcie w komentarzu swoje opinie i przemyślenia na temat tego napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *