Czym jest espresso i jak je przygotować

Aromatyczne espresso

Jeśli jesteś w jakikolwiek sposób zapoznany z kawowym światem na pewno słyszałeś niejednokrotnie o espresso. Jest to kawa bardzo wyrazista, mocna, gęsta i esencjonalna. Czasami nazwa espresso łączona jest z ekspresją oraz z ekspresem co może sugerować szybkość parzenia tego naparu. Tak naprawdę nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa “espressivo”, które znakomicie opisuje istotę tej kawy(wyrazisty, wyraźny).

Czym charakteryzuje się espresso

Perfekcyjnie zaparzona mała czarna charakteryzuje się intensywnym aromatem, delikatną pianką o barwie orzechowej tzw. crema oraz bardzo gęstą konsystencją. Espresso jest świetna zarówno sama, jak i jako baza dla innych kawowych napojów. Najczęściej podawana w bardzo małej filiżance, która dodatkowo podkreśla jej moc i aromaty, dodatkowo filiżanka do espresso dodaje pewnego uroku i piękna.

Jaką kawę stosować do parzenia espresso

Zanim zajmiemy się kwestią jak zaparzyć espresso, warto przyjrzeć się jakie składniki będą nam potrzebne, aby osiągnąć jak najlepszy napar. Aby espresso było aromatyczne potrzebujemy odpowiednio długo palone ziarna, najlepiej w kolorze ciemnobrązowym. Poziom palenia ziaren najlepiej określić podczas zakupu kawy z palarni, gdyż do kawy wysokiej jakości gorąco zachęcam. Niestety, wiele osób bardzo często parzy kawę niskiej jakości przez co bardzo zawodzi się szukając aromatów. Najlepsza kawa w ogóle do każdego sposobu zaparzania, to kawa jakości speciality.

Odpowiedniej jakości woda kluczem do dobrego espresso

Aby espresso zachwyciło nas swoim wspaniałym smakiem i aromatem musimy użyć odpowiedniej jakości wody do jego zaparzenia. Najważniejsze, aby woda była świeża. Unikajmy wody źródlanej oraz mineralnej, gdyż stopień rozpuszczonych w niej substancji jest zbyt duży i może negatywnie wpłynąć na końcową kawę. Pamiętajmy także, aby nie przegotować wody przed zaparzaniem, gdyż po przegotowaniu woda traci swój smak i także może negatywnie wpłynąć na końcowy napar.

Możemy użyć wodę z kranu, najlepiej jednak, kiedy zostanie ona przefiltrowana zanim trafi do ekspresu. Woda, która ma dużą zawartość kamienia może spowodować uszkodzenia ekspresu, co ostatecznie doprowadzi do pogorszenia jakości espresso, a także uszkodzenia ekspresu.

W jakim stopniu zmielić kawę aby uzyskać perfekcyjne espresso

Niestety tutaj sprawa nie jest taka prosta, gdyż każde ziarna wymagają innego stopnia zmielenia kawy pod espresso, jednak pamiętajmy, że espresso parzymy zawsze na drobno zmielonych ziarnach, co ograniczy nam zakres poszukiwań odpowiedniej grubości.

Jeśli ziarna mielone są zbyt grubo napar stanie się wodnisty z jasną cremą, która bardzo szybko zniknie.

Jeśli ziarna zmielone są zbyt drobno zmielone ziarna spowodują gorzki lub kwaśny napar co z pewnością wyczuje każdy, kto go spróbuje.

Warto eksperymentować, aby poznać jak smakuje napar zaparzany na zbyt drobnych i zbyt grubych ziarnach.

Zasady parzenia espresso

Samych zasad parzenia espresso nie jest dużo, jednak są one bardzo dokładne i niespełnienie któregokolwiek z nich może spowodować zmiany w aromacie ostatecznego naparu. W dzisiejszych czasach nie musimy ich dokładnie znać, gdyż większość zasad spełnia za nas odpowiedni ekspres ciśnieniowy z programem espresso. Część ekspresów pozwala nawet na eksperymenty związane ze zmianą mocy, temperatury, a nawet czasu parzenia i ilości ostatecznego naparu, dzięki czemu możemy stworzyć swoją własną wersję naparu. Dodatkowo, jeśli ekspres ciśnieniowy wyposażony jest w młynek do kawy, mamy pewność, że kawa zawsze jest świeżo mielona i nie wietrzeje w oczekiwaniu na ekspres.

Crema – czyli jak jednym okiem ocenić jakość zaparzonego espresso


Espresso da się rozpoznać już na pierwszy rzut oka spoglądając na powstałą na jej powierzchni cremę. Jeśli ta jest bardzo jasna, szybko znikająca będzie znaczyć to tyle, że ziarna były zmielone za grubo, napar jest niedoparzony, w smaku wodnisty bez intensywnego aromatu, w najgorszym przypadku w ogóle bez smaku, natomiast bardzo ciemna crema, również szybko znikająca może oznaczać zbyt drobne mielenie ziaren, przepalenie z możliwym posmakiem spalenizny.

Idealna crema to taka, która jest gładka, gęsta, elastyczna, wysoka na około 3-4 mm, która utrzymuje się długo na powierzchni naparu. Najlepiej, jeśli crema ma kolor orzechowy, z lekkimi złotawymi akcentami.

Perfekcyjna crema

Jak podać espresso, czyli dlaczego filiżanka musi być biała

Aby podkreślić ciemny kolor espresso należy podawać go w małej filiżance o pojemności 50 – 100 ml o kolorze białym. Zachowa to kontrast między małą czarną, a filiżanką, a jej rozmiar dodatkowo przyczyni się do odbioru, gdyż kawy nie będzie za mało, będzie jej w sam raz. Dodatkowo sama filiżanka powinna być podgrzana do około 67 stopni zanim znajdzie się w niej napar. Spowoduje to utrzymanie się aromatów w filiżance.

Podsumowując

Mam nadzieję, że odpowiednio dobrze wytłumaczyłem czym jest espresso. akie są wasze odczucia co do kawy espresso? Macie jakieś swoje przemyślenia, lubicie, a może macie jakieś swoje metody, chętnie dowiem się o waszych doświadczeniach i tym jak zaparzyć espresso według waszego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *