Jaki młynek do kawy wybrać?

Młynek do kawy to jeden z najważniejszych elementów wpływających na jakość naparu. Dobry młynek pozwoli, aby świeżo mialona kawa była pełna dobrego smaku i aromatu. Jeśli planujesz zakup swojego pierwszego młynka do kawy, warto zapoznać się z rodzajami młynków oraz z tym, jak wybrany rodzaj wpływa na smak kawy.

Najpopularniejsze rodzaje młynków do kawy

Jeśli dzielić młynki do kawy pod względem użytej technologii, możemy podzielić je na młynki udarowe i żarnowe. Młynek udarowy działa na zasadzie cięcia ziaren wirującymi ostrzami. Wadą młynków udarowych jest ich długi czas działania, gdyż muszą pracować bardzo długo zanim zmielą całe ziarno. Dodatkowo ostrza często nagrzewają się podczas pracy, co może spowodować zgorzknienie naparu.

Alternatywnym wyborem dla młynków udarowych są młynki żarnowe. Działają na tej samej zasadzie co dawne żarna wykorzystywane przy mielenia zbóż. Ziarna kawy ścierane są między dwoma okrągłymi elementami z ząbkami. To zazwyczaj te młynki wybierane są przez baristów z racji szybszej pracy i większej efektywności, a co najważniejsze, żarna nie nagrzewają się podczas pracy, dzięki czemu nie mają wpływu na smak kawowego naparu. Ze swojej strony polecam zakup młynka żarnowego, jednak na tym wybór się nie kończy. Pozostaje kwestia wyboru między żarnami stalowymi i ceramicznymi.

Popularne mity związane z młynkami ceramicznymi i stalowymi.

Główne zastrzeżenia związane z żarnami stalowymi związane są z temperaturą samego młynka. Sugeruje się bowiem, że żarna stalowe rozgrzewają się podczas pracy i wpływają niekorzystnie na smak wynikowego naparu. Wiele testów obala ten mit.

W innym popularnym micie mówi się, że młynki stalowe pracują głośniej niż młynki ceramiczne. Prawda jest jednak taka, że sama głośność młynka nie zależy od materiałów, gdyż żadne elementy młynka nie stykają się ze sobą i nie generują hałasu. Jeśli młynek hałasuje, to zazwyczaj jest to wina albo głośnego silniczka, albo słabego wytłumienia obudowy młynka. 

Ostatnim mitem jest przechodzenie metalicznego posmaku do naparu. Ponownie jest to tylko mit. W kawiarniach stosuje się głównie młynki stalowe, a w dużej mierze bariści starają się wyciągnąć z ziaren nawet najdelikatniejsze aromaty. Metaliczny posmak byłby natychmiast wczuty przez największych smakoszy i koneserów tego napoju.

Który wybrać? Młynek ceramiczny czy stalowy?

Jak już wiemy, młynek stalowy i ceramiczny nie powoduje przegrzania się ziaren, nie pracuje głośno, ani nie wpływa negatywnie na smak kawy. Na co więc zwracać uwagę przy zakupie? W mojej opinii najlepszym wyborem będzie młynek stalowy. Jest on trwalszy i bardziej odporny na uszkodzenia. Młynek ceramiczny oprócz możliwości uszkodzenia daje także mniejszą precyzję podczas mielenia kawy dając więcej pyłu kawowego, którego zbyt duża ilość może negatywnie wpływać na smak powstałego naparu. 

Jeśli szukasz młynka do kawy, najlepiej będzie, gdy wybierzesz młynek żarnowy ze stalowym żarnem.

Opublikowane w Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *