Na czym polega wyjątkowość najwyższej jakości kawy speciality?

Kawa wysokiej jakości to z pewnością nie ta komercyjna, ale rzemieślnicza. Jeśli szukamy produktów wysokiej jakości, należy zainteresować się kawą speciality. Jej cena jest jak najbardziej adekwatna do jakości, którą gwarantuje certyfikat przyznawany przez doświadczonych kiperów. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak duże wymagania stawiane są kawie speciality, której na próżno szukać w pobliskim sklepie. Warto w takim razie przyjrzeć się bliżej temu wyjątkowemu produktowi, który ceniony jest na całym świecie, dostępny tylko w ograniczonych ilościach.

Takiej kawy nie kupisz w sklepie

Wiele osób nigdy nie miało nawet okazji spróbować kawy speciality ze względu na to, że nie kupimy jej w supermarkecie. Na sklepowych półkach leżą komercyjne kawy, których jakość niestety pozostawia wiele do życzenia. Ich smak i aromat mocno różnią się od tego, co oferuje single origin. Mowa tutaj o kawie pochodzącej z jednego źródła, czyli z konkretnej uprawy. Konsument wie dokładnie, z jakiego kraju pochodzi kawa, w jakim regionie była uprawiana i nawet z jakiej farmy ją sprowadzono. Na opakowaniu widnieje szereg dodatkowych informacji, wszystko jest szczegółowo opisane. W przypadku kawy speciality można mówić o identyfikowalności. W każdym rejonie panuje nieco odmienny mikroklimat, co wpływa na walory smakowe i zapachowe kawy. Odmiany posiadają nawet konkretne nuty smakowe, charakterystyczne dla danego regionu.

Kawy speciality są wyjątkowe pod wieloma względami. Zanim trafią do sprzedaży, oceniają je doświadczeni i wykwalifikowani kiperzy – profesjonalni degustatorzy. Procedura kontroli jakości jest wieloetapowa, wykonują ją Q-Graderzy. Każdemu badanemu parametrowi przyznawane są punkty. Całkowita skala wynosi od 0 do 100 punktów – mianem kawy speciality można nazwać produkt, który uzyskał co najmniej 80/100 punktów. Im będzie ich więcej, tym można mówić o wyższej jakości, co przekłada się też na lepsze wynagrodzenie plantatorów. Jeśli uda się uzyskać od 90 do 100 punktów, otrzymujemy kawę wybitną.

Co brane jest pod wagę przy ocenie jakości kawy speciality?

Organizacją zajmującą się ocenianiem kawy i przyznawaniem jej certyfikatu Coffee Speciality jest SCAA. Chodzi tutaj o Speciality Coffee Association of America, która działa na rynku już od kilkudziesięciu lat. W przypadku kaw speciality znaczenie ma praktycznie wszystko, łącznie z gatunkiem kawowca. Oceniane są smak i aromat – zarówno bezpośrednio po mieleniu ziaren, jak również po zaparzeniu kawy. Dalej jest posmak, kwasowość, body i balans. Na tym oczywiście nie koniec. Kolejnym etapem jest ocena słodkości, jednorodności i czystości. Co więcej, próbowane są kawy mające różną temperaturę.

Kawa, która nie ma sobie równych – poznaj coffee speciality

Jeśli szukamy luksusowej kawy o bogatym smaku i wyjątkowym aromacie, swoją uwagę należy skierować w stronę coffee speciality. Trudno w tym przypadku o pomyłkę z innymi kawami ze względu na szczególność tego produktu. Ziarna kaw podchodzą z konkretnego miejsca, przez co smakowo i zapachowo są bardzo specyficzne. W celu zachowania naturalnych walorów smakowo-zapachowych stosuje się lekkie lub średnie palenie. Plantacje kawowców, których owoce mają stać się kawą speciality, muszą być prowadzone w odgórnie narzuconych warunkach. Dotyczy to nie tylko temperatury, ale też wysokości umiejscowienia plantacji, nasłonecznienia, szeregu innych czynników atmosferycznych. Istotne są stabilne warunki pogodowe i wysoki poziom wilgotności powietrza. Nie ma mowy o stosowaniu jakiejkolwiek chemii w postaci szkodliwych oprysków. Ziarna nie mogą być dotknięte pleśnią, uszkodzone ani niedojrzałe. Warto też wiedzieć, że zdecydowana większość kawowców owocuje tylko raz w roku, owoce są zbierane ręcznie, po czym poddawane starannej selekcji. Jeśli mają jakiekolwiek defekty, zostają odrzucone. Wszystko to sprawia, że kawa speciality dostępna jest tylko okresowo i w ograniczonej ilości. Przekłada się to na trudności w zakupie i wysoką cenę.

W przypadku kawy speciality można liczyć na gwarancję świeżego zbioru, dzięki czemu zachowuje swoje pierwotne bogactwo smaku i zapachu. Wszelka obróbka jest jak najmniej inwazyjna, aby zachować naturalne właściwości. Najczęściej transportuje się ją bez żadnych pośredników, czyli prosto do palarni lub hurtowni ziarna. Wypalana jest na bieżąco, co pozwala uniknąć szybkiego utlenienia. Klient otrzymuje kawę, która została wypalona dwa, maksymalnie cztery tygodnie wcześniej. Dla przykładu, kawy komercyjne, które zalegają na sklepowych półkach, są wypalane na parę lat przed ich wykorzystaniem przez konsumenta. Ich smak i aromat są wobec tego nieporównywalne. Smak kaw speciality jest czysty i wyjątkowy pod każdym względem, można wyczuć różne nuty smakowe. Nie potrzebują one nawet żadnego wzbogacenia w postaci cukru czy śmietanki. Wszelkie dodatki są całkowicie zbędne ze względu na niezwykły smak coffee origin. W zależności tego, z jakiego regionu świata pochodzą ziarna, uzyskuje się charakterystyczne walory smakowo-zapachowe.

Opublikowane w Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *