Czym jest aeropress?

Aeropress podczas parzenia

Naprawdę świetna kawa parzona w domu, a przy okazji proste w użyciu i tanie urządzenie? Oto aeropress, trwałe i małe urządzenie parzące kawę w tak naprawdę każdych warunkach. Na wyjeździe, na wakacjach, na plaży, w górach, gdziekolwiek. Aeropress to urządzenie działające na zasadzie strzykawki, gdzie woda przeciskana jest pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy oraz papierowy filtr, dzięki czemu w gotowym naparze nie znajduje się pył kawowy ani fusy.

Jaką kawę stosować podczas parzenia aeropressu?

Zgodnie z zasadą, że jakość kawy będzie maksymalnie taka jak jakość ziaren, należy wybrać jakościowe ziarno najlepiej z segmentu speciality, jednak można się pokusić o ziarno nadal jakościowe bez tego dumnego tytułu. Aeropress to przelewowa metoda parzenia kawy, dlatego należy wybrać ziarno wypalone specjalnie pod tę metodę, czyli jasno palone ziarna, które oddadzą najwięcej walorów smakowych dzięki którym pokochasz kawę na nowo.

Co potrzebuję, aby poprawnie zaparzyć aeropress?

W zależności od tego jak będziesz wykorzystywać aeropress możesz zdecydować się na klasyczną, większą wersję, lub wersję o nazwie aeropress go, stworzony został w taki sposób, aby nie sprawiał problemu przy ewentualnym transporcie. Oprócz samego aeropressu będziesz potrzebować zmielonych ziaren, wody, filtra oraz naczynia. 

Sposób parzenia kawy w aeropressie.

Aeropress jest na tyle uniwersalną metodą parzenia, dzięki czemu długość parzenia, ilości ziaren, czy czas przeciskania możemy dowolnie modyfikować pod kątem własnych upodobań. Aeropress możemy parzyć na dwa sposoby:

Metoda tradycyjna

Tradycyjna metoda parzenia aeropressu polega na tym, aby najpierw sitko wraz z filtrem zakręcić na cylindrze, następnie należy przelać go odrobiną wody, która ma za zadanie uszczelnienie sitka oraz pozbycie się papierowego posmaku filtra. Następnie wsypujemy kawę i wykonujemy preinfuzję, to około 50ml wody na czas około 30 sekund. Następnie dopełniamy aeropress wodą, w tym momencie odbywa się zaparzanie naparu, pozostawiamy tak na około 2 minuty, oczywiście czas ten możemy zmieniać na podstawie naszych upodobań. Następnie wkładamy tłok i przeciskamy otrzymany napar do naczynia, aż do charakterystycznego syknięcia. Napar jest gotowy.

Metoda Invert

Metoda invert – inaczej metoda odwrócona – polega na tym, że cały aeropress stawiamy na tłoku, wsypujemy kawę, wykonujemy preinfuzję na takiej samej zasadzie jak przy metodzie tradycyjnej, dopełniamy aeropress wodą, parzymy określony czas, w tym czasie sitko z filtrem przepłukujemy wodą, zakręcamy sitko na cylindrze, nakładamy naczynie nad sitkiem, odwracamy aeropress i przeciskamy.

Podsumowanie

Jak wiele innych metod parzenia kawy, kawa parzona w aeropressie ma swoje wady i zalety. Największą zaletą tej metody jest ogromna dowolność podczas parzenia. Możemy dopasować wszelkie ilości oraz czas parzenia do własnych preferencji. Sam aeropress jest także niezwykle poręczny i łatwy w obsłudze, przez co sam proces zaparzania nie wymaga długiej nauki. Warto zaopatrzyć się w aeropress, kiedy chcemy mieć dobrą kawę w każdych warunkach, nie tylko w domu. Polecam z całego serca.