Jak parzyć chemex, czyli najbardziej popularna metoda parzenia kawy

Jedną z najpopularniejszych metod parzenia kawy jest chemex. Jest to szklane naczynie, które swoim wyglądem przypomina wazon na kwiaty i nie bez powodu, gdyż chemex wyciąga z ziaren nuty kwiatowe oraz owocowe, co przekłada się na naprawdę znakomity smak kawy.

Chemex to także element wystroju

Nie da się ukryć, że chemex to jeden z najładniejszych elementów kawowego wyposażenia. Nie da się ukryć, pobudza wyobraźnię i dodaje uroku, a także jest wyjątkowo praktyczny, gdyż sam sobie jest serwerem na gotowy napar. W takim połączeniu tkwi cały sekret, gdyż właśnie tego oczekujemy od akcesoriów, prostoty.

Prostota i użyteczność, piękno i… smak

No właśnie, bo przecież na tym najbardziej nam zależy, kiedy parzymy kawę. Jaka jest kawa z chemexu? Kawa z chemexu potrafi zaszczycić niesamowicie owocowym oraz kwiatowym smakiem usuwając wszelkie kwasowe aromaty z kawy, dzięki czemu napar z chemexu jest czysty, słodki i… po prostu pyszny. Dlatego na pytanie czy warto parzyć kawę w chemexie zdecydowanie odpowiadam: Tak. Zwłaszcza, że sam proces parzenia nie jest bardzo trudny, opanowanie go to maksymalnie kilka dni, a i tak warto dalej eksperymentować w tym zakresie do czego z całego serca namawiam. Mimo to przedstawię procedurę parzenia.

Jak parzyć chemex?

Na początek należy przyjąć proporcję kawy do wody. W tym przypadku weźmiemy standardowo 6g kawy na każde 100ml wody. Woda powinna posiadać temperaturę z zakresu około 88-94 stopni. 

Nakładamy filtr na górną część chemexu i przelewamy go wodą aby pozbyć się papierowego posmaku. Następnie wsypujemy zmielone ziarna kawy i zalewamy wodą do poziomu ziaren i czekamy około 30 sekund. Jest to preinfuzja. Następnie przelewamy zmielone ziarna ruchami kolistymi pozostałą ilością wody powoli aż do jej skończenia. Całość powinna trwać około 4 minuty. Po wszystkim wyciągamy filr. Kawa jest gotowa.