Czym jest drip?

Kawa zaparzana dripem

Drip to specjalne urządzenie do parzenia kawy metodą przelewową. Rozróżniamy dwa typy urządzeń typu drip, elektroniczny ekspres, który sam parzy kawę dobierając wcześniej ustawione wartości dotyczące ilości ziaren, grubość zmielenia, ilość i temperatura wody oraz wiele innych parametrów. W tym miejscu zajmiemy się ręcznym parzeniem dripa.

Drip swoim wyglądem przypomina filiżankę, jednak jest to naczynie posiadające na spodzie otwór przez który przepływa do serwera zaparzona kawa. Sam drip ma wiele rozmiarów co pozwala na zaparzenie w danym momencie odpowiednią ilość naparu. Warto w swoim arsenale kawowym posiadać kilka rozmiarów dripów i wykorzystywać je w zależności od okazji.

Co jest potrzebne, aby zaparzyć kawę w dripie?

Oczywiście potrzebny będzie sam drip, do tego papierowy filtr, serwer, woda oraz zmielona kawa. Przypominając najważniejszą zasadę parzenia kawy jakąkolwiek metodą, kawa będzie maksymalnie takiej jakości, jakiej jakości ziarna do niej użyjesz, dlatego polecam używać najwyższej jakości ziarna speciality, które da najlepsze doświadczenia smakowe. 

Mielenie, czyli na jaką grubość zmielić ziarno, aby zaparzyć drip?

W przypadku dripa grubość ziaren ma znaczenie, gdyż zbyt drobno zmielone ziarno spowoduje bardzo długie parzenie, a to ostatecznie przełoży się na moc samej kawy oraz napar będzie zawierał w sobie więcej drobinek ostatecznie sprawiając, że powstały napar będzie mniej klarowny, natomiast zbyt grubo zmielone ziarno spowoduje zbyt szybkie parzenie, co przełoży się na to, że napar będzie zbyt słaby oraz pozbawiony smaku. Optymalnie najlepiej zmielić kawę na grubość około 1mm.

Proces zaparzania, czyli jak zaparzyć drip. 

Kawa zaparzana w dripie powinna trzymać się następujących proporcji. Na każde 6g zmielonej kawy powinno przypadać 100ml wody, czyli gdy np. chcemy zaparzyć 300ml kawy, należy użyć 18g kawy. Oczywiście, z każdą metodą warto eksperymentować, aby znaleźć najlepszą proporcję dla siebie. Podczas zaparzania należy stosować następujące kroki:

  • Przelanie filtra gorącą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku z gotowego naparu
  • Wsypujemy zmieloną kawę do filtra i zalewamy ją aż do przykrycia wodą o temperaturze ok. 95 stopni aż do całkowitego zakrycia kawy
  • Dolewamy wodę kolistymi ruchamy cały czas kontrolując ilość przelanej wody
  • Powtarzaj proces kilka razy aż do przelania zaplanowanej ilości wody. 

Cały proces parzenia powinien trwać około 3-4 minuty. Po przelaniu ostatniej porcji wody do serwera kawa jest już gotowa. Można ją podać. 

Podsumowując

Kawa parzona w dripie jest bardzo aromatyczna oraz pozwala na zaparzenie większej ilości niż np. w aeropressie, gdzie ograniczeni jesteśmy pojemnością samego urządzenia. Warto eksperymentować z proporcjami, temperaturą wody oraz temperaturą podania, gdyż zaparzona kawa w temperaturze 90 stopni różni się smakowo od kawy w temperaturze 60 stopni.