Kawa z kawiarki – jak zaparzyć kawiarkę

Czym jest kawiarka?

Kawiarka, znana także jako kafetiera to mały czajniczek, który ciśnieniowo parzy kawę gotową do spożycia. Kawiarka osiągnęła swoją popularność przez prostotę parzenia oraz niską cenę samego urządzenia, przez co dla wielu osób jest to idealne zastępstwo dla kawy z kawiarni. Kawa z kawiarki w smaku przypomina espresso, co nie powinno dziwić, gdyż tak jak espresso, kawa z kawiarki zaparzana jest metodą ciśnieniową.

Jaką kawiarkę wybrać?

Obecnie na rynku znajdziemy ogromny wybór kawiarek począwszy od prostych aluminiowych, które parzymy na ogniu, przez elektryczne kawiarki po takie, które potrafią wytworzyć cremę, a nawet spienić mleko. Decyzję pozostawiam Tobie, gdyż sam wiesz najlepiej czego oczekujesz oraz czy posiadasz w domu tradycyjny palnik, czy kuchenkę indukcyjną. Sama wielkość kawiarki również uzależniona jest od tego jak dużo kawy chcesz parzyć w jednym momencie. Ze swojej strony polecam jak najmniejsze wielkości.

Jak zbudowana jest kawiarka?

Zanim przejdziemy do sposobu parzenia omówię budowę samej kawiarki. Urządzenie składa się z trzech części – dwóch zbiorniczków i jednego sitka pomiędzy nimi. Samo działanie kawiarki jest bardzo proste, woda w dolnym zbiorniczku gotuje się, następnie podczas wrzenia przechodzi przez zmieloną kawę i już zaparzony napar wędruje do górnego zbiorniczka z którego następnie będzie dalej rozlewana do filiżanek. 

Jak poprawnie zaparzyć kawiarkę?

Parzenie kawiarki jest bardzo proste i intuicyjne, pod warunkiem, że trzymamy się kilku reguł. Niezależnie od tego jak dużą kawiarę posiadasz, każdą parzy się tak samo. W pierwszym kroku wlewamy chłodną wodę do dolnego zbiorniczka tak, aby poziom wody pozostawał pod wbudowanym w ściankę zaworem. Następnie do sitka wsypujemy średnio mieloną kawę, zmielone ziarna muszą być większe niż otwory w sitku, dodatkowo warto odsiać pył kawowy od ziaren. Sitko należy zapełnić całe do pełna oraz delikatnie wyrównać palcem lub lekko uderzając sitkiem np. o blat. Kawy w sitku nie wolno ubijać, może to spowodować nawet wybuch kawiarki. Po umieszczeniu sitka zakręcamy górny zbiornik i całość stawiamy na palniku (w przypadku kawiarki elektrycznej – na podstawce), na średnim ogniu. Ogień powinien dotykać tylko spodu kawiarki, nie powinien dotykać bocznych ścianek. Gdy kawa zacznie się przelewać do górnego zbiornika należy delikatnie kontrolować palnik, aby ekstrakcja nie odbywała się zbyt szybko. Gdy zbiornik się zapełni należy zdjąć kawiarkę z palnika i przelać kawę do filiżanek. Warto przed przelaniem ochłodzić dolny zbiornik kawiarki aby zahamować parzenie. 

Podsumowanie

Kawa z kawiarki jest bardzo aromatyczna, można nawet uznać, że jest mocna. Jeśli poszukujesz taniego odpowiednika espresso, warto zainteresować się kawiarką. Mocna, aromatyczna kawa oraz prostota jej parzenia powodują, że wiele osób chętnie sięga po tą alternatywną metodę parzenia kawy. Według mnie warto posiadać ją w swoim kawowym arsenale.