French press – parzenie kawy zaparzaczem

Każdy, kto przynajmniej słyszał o alternatywnych metodach parzenia kawy spotkał się z barierą, jaką jest cena odpowiedniego sprzętu. W najniższym przedziale cenowym związanym z alternatywnymi metodami parzenia kawy znajdziemy np. french press, którym przyrządzimy dobrą kawę bez fusów w prosty oraz co najważniejsze tani sposób.

Czym konkretnie jest french press?

French press, czy przekładając na język polski prasa francuska, czasem również nazywana cafeterią, bądź kawiarką – należy tu pamiętać, że french press i kawiarka to dwa różne urządzenia – to urządzenie do zaparzania kawy. Wykonany ze szkła zaparzacz z metalowymi elementami. Z wyglądu jest to zbiornik przypominający czajniczek z tłokiem zakończonym sitkiem, które służy do oddzielania fusów od naparu. French press dobrej jakości można kupić już w przedziale 20-40zł, co powoduje, że jest to chyba najtańsza alternatywna metoda parzenia kawy.

Jaką kawę używać podczas parzenia french press?

Ze swojej strony polecam zawsze kawę najwyższej jakości speciality, która zapewni nam najwyższej jakości doświadczenia smakowe. Oczywiście warto eksperymentować ziarnami różnej jakości, aby znaleźć swój ulubiony rodzaj. Warto natomiast pamiętać, aby mielić kawę na średnią grubość, albo większą, jednak i te wartości mogą podlegać modyfikacji w zależności od tego, jaką kawę lubisz.

Jak parzyć french press?

Parzenie kawy w zaparzaczu french press jest tak samo proste, jak budowa tego urządzenia. Należy pamiętać o proporcji 6g kawy na 100ml wody oraz aby temperatura wody oscylowała w zakresie 88-92 stopnie. Samo zaparzanie jest banalne. Po wyciągnięciu sitka należy rozgrzać urządzenie wlewając do niego gorącą wodę. Następnie wsypujemy zmielone ziarna pamiętając o proporcji. Następnie zalewamy wodą do poziomu kawy i pozostaw na 30 sekund – preinfuzja. Po tym czasie należy wlać pozostałą wodę i odczekać proces zaparzania – ok. 3 minuty – w tym miejscu można eksperymentować z długością parzenia, aby napar wyszedł idealny względem naszych preferencji. Następnie nakładamy sitko i przeciskamy ruchem jednostajnym, ale powolnym. Kawa jest gotowa do podania.

Podsumowanie

Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, zaparzyć lepszą kawę lub wejść w świat kawy warto zacząć od zaparzacza french press. Prostota obsługi oraz cena pozwalają zaparzyć dobry napar już podczas pierwszego użycia, a jeśli nie spodoba Ci się ta metoda, french press możemy komuś przekazać jako drobny upominek.