Preinfuzja podczas parzenia kawy

Stabilny i intensywny ekstrakt kawowy jest niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów, na które zwracamy uwagę w dobrze zaparzonej kawie. Stosowanie preinfuzji wspomaga osiągnięcie ich w kawie. Czym jest preinfuzja, jak ją wykonać i czy w ogóle warto?

Preinfuzja – Co to właściwie jest?

Preinfuzją nazywamy wstępne namoczenie (przelanie) zmielonej kawy wodą przed jej właściwym zaparzeniem. Jest to stosowane w celu przeniknięcia wody w strukturę zmielonego ziarna, które pęcznieją, a to ułatwia wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji kawy w czasie jej właściwego parzenia. Preinfuzja jest podobna do procesu budzenia herbaty, które ma na celu otwarcie liści. Dodatkowym zadaniem procesu preinfuzji jest także uwolnienie dwutlenku węgla powstałego podczas wypalania ziaren kawy. Powstały dwutlenek węgla może utrzymywać się w ziarnach przez wiele tygodni. 

Wykonywanie preinfuzji

Podczas preinfuzji dodajemy niewielką część wody przeznaczonej do parzenia. Zazwyczaj jest to około 1/5 przygotowanej wody. Barista w swoich głównych założeniach podczas parzenia kawy dba o równe rozpoczęcie ekstrakcji, czyli równy kontakt drobinek kawy z gorącą wodą. Po przelaniu wody warto pozostawić kawę na około 30 sekund w celu pęcznienia kawy przez uwolnienie dwutlenku węgla. Nazywamy to zjawisko bloomingiem. Po odczekaniu tego czasu można rozpocząć właściwe parzenie.

Czy stosowanie preinfuzji jest konieczne?

Każda metoda parzenia kawy jest inna, wymagająca innego podejścia, innej grubości ziarna czy temperatury wody. W zależności od użytych akcesoriów metoda może być oparta o perkolację( m. in. Metody przelewowe i ciśnieniowe), które wymagają zastosowania preinfuzji. Woda przelewająca się swobodnie przez kawę, ta musi być odpowiednio przygotowana. W przypadku infuzji(french press, aeropress) woda utrzymuje stały kontakt z kawą, co przejmuje rolę preinfuzji co zdejmuje konieczność jej stosowania.

Opublikowane w Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *