Ristretto – kawa mniejsza niż espresso

Ristretto, czasem nazywane skróconym espresso to napój pozwalający poczuć maksymalny smak i aromat zaparzanych ziaren kawy. Należy pamiętać, że w zależności od użytych ziaren kawy oraz sposobu ich parzenia, smak jaki otrzymamy będzie inny. 

Ristretto – czym tak naprawdę jest?

Z języka włoskiego słowo ristretto oznacza „ograniczony”, co ma związek z ilością używanej wody do jego zaparzenia, ponieważ jest jej mniej niż w klasycznym espresso. Ristretto jest bardzo intensywnym i aromatycznym naparem, jednocześnie zawierającym mniej kofeiny niż kawy zaparzane metodami przelewowymi. Dodatkowo krótki czas parzenia powoduje, że kawa ma mniej nieprzyjemnych aromatów takich jak np. goryczka. 

Przygotowanie i parzenie ristretto

Do ristretto powinniśmy użyć około 12-16 gram drobno zmielonych ziaren kawy oraz około 30ml wody przy zachowaniu krótkiego czasu parzenia – około 15 sekund. Dzięki tak krótkiemu parzeniu napar uzyskuje jedynie początkowo uwalniane aromaty, dzięki czemu smakuje zupełnie inaczej niż standardowe espresso. 

Cechy poprawnie zaparzonego ristretto:

  • Bardzo gęsty napar
  • Kolor ciemny, czekoladowy
  • Napar bez intensywnej goryczy
  • Mniejsza ilość kofeiny

Pamiętajmy, że chcąc wydobyć z kawy ristretto jak najwięcej należy pić sam napar bez dodatku mleka lub wody.

A Wy? Lubicie Ristretto? Pijacie? Jakie są wasze doświadczenia z tym napojem kawowym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *