Rodzaje kawowych napojów.

W świecie kawy istnieje wiele rodzajów kaw, które często podczas wizyty w kawiarni mogą wprawić w zakłopotanie nawet najbardziej obeznanych w tym temacie. Lungo, Mocha, Flat white.. Co to znaczy, co otrzymamy, po złożeniu zamówienia, a co najważniejsze, jak poprawnie zaparzyć oraz podać dobrą kawę we własnym domu? Oto podsumowanie najpopularniejszych sposobów podawania kawy, który odpowie na najbadziej dręczące pytania.

Czym jest kawa? Dla wielu jest to nieodłączny element każdego poranka. Obojętnie czy serwowana w filiżance czy szklance, jest to przyjemność wywołująca uśmiech i dająca siłę na dalszą część dnia. Kawa kawie nierówna, dlatego warto wiedzieć co tak naprawdę kryje się pod tymi wszystkimi nazwami jak Ristretto czy Espresso po to, aby móc wybrać swój ulubiony sposób podawania kawy oraz poprawnie podać ją swoim gościom.

Espresso

Idealna kawa na szybkie pobudzenie. Espresso to napar z drobno zmielonych ziaren kawy wykonany w ekspresie ciśnieniowym. Espresso jest wyraziste w smaku, zapachu i barwie. Napar charakteryzuje się gęstą pianką w kolorze orzechowym o nazwie crema. Espresso to doskonała baza pod pozostałe metody podania takie jak Cappuccino czy latte macchiato. Napar espresso powinno się serwować w małej filiżance, którą najlepiej wcześniej podgrzać. Wraz z espresso podaje się szklankę wody, aby móc przepłukać kubki smakowe. Wszystko po to, aby móc rozkoszować się pełnią wyrazistości kawy.

Ristretto

W dużym skrócie ristretto to mniejsze espresso. Przygotowywane także w ekspresie ciśnieniowym przy użyciu połowy porcji wody. Napar dzięki temu jest bardzo intensywny i przeznaczony głównie dla największych fanów kawowych naparów. Ristretto powinno pić się na raz, jednym łykiem oraz podawać w filiżance do espresso lub jej mniejszej wersji.

Lungo

Lungo czyli długie espresso, to tak naprawdę espresso zaparzane do trzy razy większej obiętości. Dzięki temu kawa jest delikatniejsza, ale nadal aromatyczna i smaczna. Lungo podawane jest w filiżance o pojemności maksymalnie 150ml, która kształtem przypomina filiżankę do espresso. Najlepiej podać ją w naczyniu z grubego materiału lub w filiżance z podwójną ścianką

Americano

Americano I Lungo to kawy bardzo do siebie podobne, jednak różnica polega na sposobie dodania wody do naparu espresso. Po zaparzeniu espresso należy dolać gorącą wodę do naparu, aż do trzykrotności objętości zwykłego espresso. Americano serwujemy w większym naczyniu ponad 150ml. Można je podać także w kubku. Tak jak w przypadku Lungo, warto, aby naczynie dobrze utrzymywało ciepło.

Cappuccino

Bardzo popularny napój kawowy w którego skład wchodzi espresso oraz spienione mleko. Często można się spotkać z okruszkami kakao lub sypkiej czekolady. Mleczna pianka powinna być pozbawiona widocznych pęcherzyków powietrza oraz powinna być gruba na 1-2 cm. Serwując cappuccino należy pamiętać o porcelanowej filiżance ze spodkiem oraz dodatku kruchego ciasteczka lub herbatnika.

Caffe Latte

Popularna na całym świecie mleczna i łagodna kawa. Często porównywana do słodkiego, kawowego deseru. Idealna kawa pod słodkie syropy smakowe oraz liczne posypki. Podając caffe latte najważniejsze, aby wszystkie dodatkowe składniki podać w odpowiedniej kolejności. Na sam spód szklanki wlewamy syrop smakowy, następnie porcja espresso, gorące, mocno spienione mleko. Mleczną piankę warto posypać cynamonem lub kakao. Caffe latte podajemy w wysokiej szklance mogącej pomieścić wszystkie składniki oraz odpowiednio je wyeksponować. Należy też podać długą łyżeczkę w celu ułatwienia mieszania składników.

Latte Macchiato

Kolejna propozycja dla miłośników mlecznych napojów kawowych. Jedna z najbardziej efektownych propozycji podania kawy. Do wysokiej szklanki wlewane jest najpierw mleko, a następnie delikatnie espresso dzięki czemu powstają trzy widoczne warstwy patrząc od dołu: mleko, napar kawowy, mleczna pianka. Powstały napój jest niezwykle delikatny, a jednocześnie bardzo sycący. Latte macchiato należy podawać w wysokiej szklance z grubymi ścianami 250ml. Mleczna pianka może zostać posypana cynamonem lub kakao.

Mocha (Mokka)

Kawa mokka to kawa idealna dla wielbicieli wszelkiej maści czekolady. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Do szklanki wlej roztopioną w mlecznej kąpieli czekoladę, a do tego porcję espresso. Czekolada może być taka jaką sobie wymarzysz: gorzka, mleczna, a nawet biała. Sam szczyt kawy mokka warto udekorować bitą śmietaną wraz z cynamonem lub kakao. Kawę tą warto serwować w wysokich szklankach 200ml. 

Irish coffee

Kawa po irlandzku jest jednym z bardziej wyjątkowych napojów kawowych, gdyż serwowany jest z dodatkiem irlandzkiej whiskey. Odmiany tej kawy serwowane są także z innymi trunkami alkoholowymi wedle uznania. W skład Irish Coffee wchodzi miarka irlandzkiej whiskey, łyżka cukru trzcinowego, espresso oraz bita śmietana. Najważniejsze w tym napoju jest to, aby warstwy były widocznie oddzielone od siebie. Prawdziwa Irish coffee jest wtedy, gdy ciemna warstwa odróżnia się od warstwy białej.

Flat white

Kawa z dodatkiem mleka, jednak nie jest to kawa taka sama, jak caffe latte. Flat white wyróżnia się tym, że brak w niej puszystej mlecznej pianki. Jest to płaska, mleczna powierzchnia bez żadnej wysokiej pianki, bitej śmietany czy dodatków. Jest to kawa rodzinna, która najlepsza jest w dużej filiżance, lub kubku do kawy. 

Cafe frappe

Czyli kawa mrożona, która nie musi wcale bazować na espresso, a może być użyta kawa rozpuszczalna. Kawa bazowa, dodajemy do niej mleko, cukier. Mieszamy mikserem lub shakerem, co da lekką piankę. Do kawy warto dodać kostki lodu, aby była bardziej orzeźwiająca. Do cafe frappe najlepsze będą wysokie szklanki oraz kolorowe słomki. Zaletą tej kawy jest jej szybkie przygotowanie w każdej ilości. Idealna na upalne, letnie dni.

Opublikowane w Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *